Pralne potrebščine

Forum o vseh majhnih stvareh v vsakdanjiku z dojenčkom, ki se nam mamam kakšen dan zdijo zelo velike. O uporabi in neuporabi plenic, o oblekicah, gibanju, hrani, kozmetiki, okolju, varstvu, spanju oziroma pomanjkanju le-tega, skrbi za zdravje dojenčka in mame... in vseh ostalih temah, ki jih prinašajo novi dnevi. Forum je namenjen izmenjevanju izkušenj med mamami.

Moderatorka: Lina Košir

Pralne potrebščine

Napisal/-a missmarple » 23.01.2015 20:09

Pozdravljeni!

Rok mojega poroda se približuje in pospešeno razmišljam o vseh rečeh, ki jih mlada družina potrebuje za nego dojenčka. Z možem sva se odločila, da poizkusiva pralne plenice - v predalu previjalne mize tako že čaka dvajset BumGenius plenic. Zdaj pa se sprašujem - ali bi, glede na to, da bomo večkrat na teden prali plenice, bilo pametno nabaviti še kaj drugega v različici za večkratno uporabo? Tetra plenice dobimo, tetra krpice gledam v Ikei (http://www.ikea.com/it/it/catalog/produ ... uery=krama), najbrž bi bilo pametno kupiti tudi pralne blazinice za dojenje? (Koliko pa?) Sem še kaj pozabila?

Kako je pravzaprav s pranjem vseh omenjenih stvari? Če prav razumem, dojenčkovo perilo perem posebej in s posebnim praškom (čeprav danes v Sparu nisem našla niti enega, na katerem bi pisalo hipoalergen ali kaj podobnega - samo slika dojenčka na nalepki pa menda še ničesar ne pove). Do kdaj pa? Kaj pa plenice, ravno tako posebej in z istim praškom? Zraven lahko gotovo dam še vse ostale pralne potrebščine?

Najlepša hvala za pomoč - kot ste lahko razumeli, je to moj prvi otrok, pa še med prvimi v svoji generaciji sem, ki bomo rodile. Obljubim, da bom v naslednjih letih podatke delila z vsemi, ki mi bodo sledile :)

P.S. Čestitke za res lep in funkcionalen forum!
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 23.01.2015 19:54

Re: Pralne potrebščine

Napisal/-a Lina Košir » 25.01.2015 21:08

Pozdravljena Missmarple!

Moj nasvet je, da pred prihodom dojenčka nabavite rajši premalo pripomočkov in potrebščin za dojenčka kot preveč. Sploh ko dobimo prvega dojenčka se ponavadi veliko stvari, ki smo jih prej skrbno načrtovali nenadoma popolnoma spremeni. Vse kar potrebujemo za nego dojenčka je, sploh če živimo v mestu, skoraj vedno na dosegu roke. Poleg krojenih pralnih plenic so nepogrešljive tetra plenice, tiste velike in pa tudi tiste majhne, fino je, če imajo obrobo različnih barv(takšne so npr. od Tosame) ali pa tele od Ikeje, ki imajo tudi etikete različnih barv. To nam prav pride v raznih situacijah, npr. če imamo eno krpico za umivanje ritke drugo pa za brisanje obraza. Količina je zelo odvisna od vašega življenskega stila-kolikokrat perete, koliko je prostora za sušenje... in pa higenskih standardov-kdaj daste pleničko/krpico v pranje, ko ste jo uporabili enkrat ali mogoče šele zvečer ali po nekaj dnevih uporabe. Zelo pomebno vlogo pri izbiri vrste in števila plenic in krpic (in tudi oblekic) pa igra še način uporabe teh plenic. Sta z možem že razmišljala kaj o tem? Preden dobimo prvega dojenčka v roke je to morda malce abstraktna stvar, saj si res težko predstavljamo kako bo to potekalo v praksi-pa vendar: lahko se odločimo za previjanje na 3-4 ure, lahko se odločimo za delno ali pa celo pretežno prakticiranje "koncepta brez plenic", če predpostavimo, da odmetovalnih plenic ne želita uporabljati.. Omenjeni trije načini se po mojih izkušnjah kar precej razlikujejo po tem, kakšne plenice(in vse kar je plenicam podobno) potrebujemo. Če še ne poznata "koncepta brez plenic" je bil pred leti lepo opisan na sosednjem forumu http://med.over.net/forum5/read.php?1,4 ... sg-5481655
V primeru vsaj delnega prakticiranja "brez plenic" ali pa vsaj pogostejšega previjanja kot na 3 ure so zelo uporabne prekrivne hlačke(volnene ali pa iz umetnih materialov) v kombinaciji z različnimi vložki in pa tetra pleničkami...
Z pralnimi blazinicami za dojenje morda tudi lahko še počakate in si za prvo silo pripravite tiste odmetovalne, saj ni nujno, da jih boste sploh potrebovali. Nekaterim mamicam mleko namreč sploh ne uhaja med dojenji, večini sicer uhaja prvih nekaj mesecev, nekaterim pa cel čas dojenja...Meni osebno mleko zelo uhaja in sem s petimi pari precej elegantno prišla čez, spet odvisno ali blazinice vsak dan operete na roke ali čakate nasledno primerno "žehto"... Blazinice so lahko bombažne ali pa še bolje volnene.

Ja, veliko staršev pere dojenčkove obleke ločeno. Nekateri samo prve par mesecev, nekateri jih v tem zgodnjem obdobju celo likajo, nekateri pa to počnejo še več let.....to je eden od nasvetov, ki prehajajo iz roda v rod:) Priznam, da za to pri prvem dojenčku sploh nisem vedela, prav tako tega ni vedela nobena od mojih bližnjih prijateljic, tako da nobena ni prala ločeno in nobeden od teh dojenčkov ni imel težav. No, seveda nismo prale dojenčkovih oblek skupaj z moževimi blatnimi hlačami naprimer:). Verjetno je to bolj pomembno pri dojenčkih z občutljivo kožo. Sama ne vem nobenega tehtnega argumenta, zakaj naj bi bilo tako. Morda čisto energetsko, saj je vse kar obdaja dojenčka, tako tudi njegove oblekice, zelo nežno, zelo drugačno oz vsega kar je v stiku z zunanjim svetom(se pravi ostale obeleke)? Morda zato, ker nekateri uporabljajo ekološko nesporne pralne praške samo za dojenčka, za pranje ostalih oblek pa tiste, ki so po mnogih raziskavah neprijazni do ljudi in do narave, zraven pa še kakšn mehčalec, ki dokazano draži dojenčkovo kožo? Morda zato, da lahko dojenčkove obleke peremo na višji temperaturi kot ostale in z visoko temperaturo vode uničimo morebitne mikrobe?
Kakšne pralne praške imajo v Šparu res ne vem, imajo pa precej takšnih z ekološkim certifikatom v trgovinah z zdravo hrano, Dm-ih in še kje. Poiščite certifikat, ne slike dojenčka, saj nam ta res ne pove veliko, prav tako ni nobeno zagotovilo, če tam najdemo besedico "hipoalergen". Nekatere mame perejo tudi s pralnimi oreški http://sl.wikipedia.org/wiki/Pralni_oreščki, druge si pralni prašek naredijo same, npr. http://www.bodieko.si/tag/pralni-prasek. Je pa tako, da belo ne bo dolgo ostalo snežno belo, če peremo z ekološkim praškom. Tukaj nam lahko pomaga višja temperatura pranja, sušenje na soncu ali pa dodatek sode bikarbone.
Plenice večina staršev pere na višji temperaturi kot ostale oblekice.
Priporočila bi še kakšno pralno nepremočljivo/zaščitno podlogo za v posteljico/posteljo/kavč.... Sploh če bo dojenček včasih tudi brez plenice pa zelo prav pridejo razne brisače (za katere ni nujno, da so čisto nove:))

Mamice, povejte še svoja mnenja, izkušnje, nasvete!

Missmarple, vam pa želim obilo užitkov z vašim dojenčkom in veliko potrplejna tudi v tistih trenutkih, ko se vam bo zdelo, da se cel dan vrti le okoli plenic:)
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 13.01.2015 16:33

Re: Pralne potrebščine

Napisal/-a AnaLina » 29.01.2015 14:41

Mi2 pereva vse cune skupaj. Uporabljava sol, sodo bikarbono (eurospin), citronsko kislino (tus cash and carry) in domac jabolcni kis s kmetije Nastran (Spar, Mercator). Vse te stvari lahko clovek tudi poje,saj vemo da dojencki radi grizejo in cuzajo cunje. Tako ni variante da bi kaj slabega dobil. Obenem pa je zaradi kisa ki se ga uporabi namesto mehcalca pralni stroj zasciten proti plesnim.
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 29.01.2015 14:29

Re: Pralne potrebščine

Napisal/-a trojnamama » 08.02.2015 21:28

Jaz sem dojenčkove oblekice vedno prala skupaj z našimi, no trenutno imamo tri otroke in cunj za pranje vedno dovolj. Tetra krpice in tetra plenice so nepogrešljiva zadeva, oboje uporabno dolgo, dolgo časa....najprej za brisanje in podlaganje, nato namesto robčkov in slinčkov...nazadnje pa tudi za čiščenje. Sama imam preko 30 tetra plenic, krpic pa malo morje. Če ste vešči šivanja si lahko naredite veliiiiiiiiiiiko krpic iz kake stare flanela rjuhe. Pranje..obstajajo praški brez vonja in brez pretirane kemije, ki so primerni za dojenčkovo kožo. Sama uporabljam Ecover Zero, opere zelo dobro, je brez vsega, zato oblačila sama po sebi ne dišijo...dodam pa v merico praška kako kapljico sivkinega eteričnega olja in potem tudi oblačila zelo lepo dišijo. Lepe priprave na dojenčka želim!
trojnamama
 


Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
cron