oblekice za dojenčka

Forum o vseh majhnih stvareh v vsakdanjiku z dojenčkom, ki se nam mamam kakšen dan zdijo zelo velike. O uporabi in neuporabi plenic, o oblekicah, gibanju, hrani, kozmetiki, okolju, varstvu, spanju oziroma pomanjkanju le-tega, skrbi za zdravje dojenčka in mame... in vseh ostalih temah, ki jih prinašajo novi dnevi. Forum je namenjen izmenjevanju izkušenj med mamami.

Moderatorka: Lina Košir

oblekice za dojenčka

Napisal/-a mamabom123 » 01.02.2015 10:50

Želela bi si priskrbeti pravo opremo za prihajajočega člana družine, ne pa kupovati nekaj na slepo, ker bi nama potem še vedno pol manjkalo, pol bi imela pa odveč :)
V klasičnih knjigah je na tone spiskov za nakup dojenčkovih oblačilc (rabljenih bova dobila zelo malo), vendar se mi zdi, da je tam vsega preveč. Koliko in kakšna oblačilca se potrebuje po vaših izkušnjah (sploh praktičnost glede na brezpleničkasto ritko)? Znava tudi kaj sešiti ali popraviti obstoječa oblačila, če je treba.
Ali je še kaj posebnega, brez česar ne gre ali gre težje?

Najlepša hvala za odgovor!
mamabom123
 

Re: oblekice za dojenčka

Napisal/-a Lina Košir » 05.02.2015 23:26

Mislim, da se je skoraj nemogoče izogniti temu, da bi imeli v predalu kakšne oblekice, ki sploh ne pridejo na vrsto kot tudi temu, da moramo sproti kaj dokupiti, morda zašiti. Jaz še zdaj, ko dobim novo pošiljko oblekic od sestričen za starejšo hčerko ne znam preceniti, kaj bo najbolj udobno, praktično, všečno...
Pri novorojenčku je pomembno šej to, kako velik bo. Veliko dojenčkov prve številke, 50, 52, 56 enostavno preskoči. Za brezpleničarje je nadvse praktično, da so oblekice dvodelne, sploh pajacki vsaj za prve pol leta odpadejo. Bodiji so fajn zadeva kasneje, ko se otrok veliko giba in zvija, da so pokrite ledvičke. Mi smo imeli veliko bodijev, ker smo jih pač dobili in smo jih namesto spodaj zapenjali ob strani, tudi tako gre:) Tako je lažje zato, ker v začetku večkrat pride do "nesreče",  dojenček se polula in potem bi bilo potrebno zamenjati komplet bodi in hlačke, v primeru da ima majičko in hlače, potem zamenjamo samo hlače. To je pomembno v tistih delih dneva, ko bo dojenček brez plenic, ko bo imel samo hlačke ali pa majhno tetra pleničko. Ko pa bo imel pravo plenico pa seveda bodiji pridejo na vrsto, pajacki pa še vedno ne, ker je preveč komplicirano in dolgotrajno odpenjanje, kadar hočemo dojenčku omogočiti izločanje izven plenice. Pri nas so se zelo obnesle prekrivne hlačke(lahko so volnene ali iz umetnih materialov), notri pa zložena tetra plenička ali pa krojeni bombažni vložek-zadrži eno lulanje. Možnosti je nešteto, pač uporabimo kar imamo ali kar nam je všeč.
O številu oblekic bi težko govorila, saj je zelo odvisno od tega, kolikokrat peremo in kaj za nas pomeni umazana obleka. Meni se zdi, da imamo vedno preveč majičk in premalo hlačk. Okvirno morda nekje 4 majičke iz tetra blaga,volne ali svile, 5 majic iz bombaža za zgoraj in 7 hlačk, takih z nogicami ali brez in visokim pasom, za začetek. Za kasneje se meni zdijo zelo praktične take podložene hlače, ker vpijejo eno lulanje(ne čisto, ampak toliko, da ni lužice na tleh) in pa tudi zato, da dojenčka, če nima plenice, ne zebe v ritko, ko poseda na tleh.
Seveda je najbolje, da so oblekice iz ekološkega bomabaža, svile, volne ali bambusa. Moja dva dojenčka sta oba nosila volnene majičke kot prvi sloj, razen poleti, takrat pa tetra majičko.
Za malo starejšega dojenčka, recimo ko začne kobacati in pa sploh za tiste, ki jim omogočamo izločanje izven plenic, so nepogrešljivi "legsi", poiščita še na netu pod "baby legs" ali "leg warmers". To so pravzaprav gamaše za dojenčke in malčke, enostavno pa se jih da narediti tudi doma, naprimer iz odraslih nogavic.
Če sta vešča šivanja, potem mogoče kaj takega, hlačke,ki jih ni treba slečt ko gre otrok na stranišče  http://www.mamaroobabysling.com/newsite/MamaRooPants.html  
Pri nas se to nekako ni obneslo, saj pravim, tega ne moreta vedeti v naprej.
Priporočljivo je imet še kakšne slinčke-nekateri dojenčki se zelo slinijo ali polivajo in če ne nosijo slinčka so njihove majčke kar naprej mokre, kar lahko moti nas ali pa dojenčka. Nekateri dojenčki te faze nimajo tako izrazite.
Pa kapice-obstajajo take, ki se zavežejo pod brado in take brez vezalk. Nekaterim staršem so bolj všeč prve, meni osebno pa druge. Za zunaj je ponavadi dovolj ena toplejša kapa, tanjših bombažnih pa je dobro imeti malo več-kakšna se umaže naprimer od olja, s katerim dojenčkom namažemo temenca....
Nogavičke in copatki-prava znanost:) Meni še zdaj ne uspe preceniti, kateri model bo tisti, ki ne bo ob vsaki brci poletel iz nogic.
Toplejše jopice, kombinezoni, vreče za voziček....popolnoma odvisno od tega, v katerem letnem času dobite dojenčka. Poletni dojenčki tega sploh ne potrebujejo, pri zimskih pa je spet vse odvisno od življenskega stila. Če se otrok vozi v vozičku mora biti precej topleje oblečen kot če ga imamo v nosilki in čez njega zapeto svojo bundo...
Kmalu bosta dobila občutek, kakšne vrste oblekic so vam po godu. Če smo precej nespretni pri oblačenju nam lahko delajo težave bodiji s preveč notranjimi gumki ali trakci. Če dojenček slabo prenaša preoblačenje(mnogo majhnih dojenčkov je takih) so morda majičke na preklop bolj prijazne od tistih, ki se potegnejo čez glavo. Nekateri kroji so lahko lepi in obenem zelo nepraktični, za eno takih kreacij se je pri nas izkazal na primer puli za novorojenčka:)
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 13.01.2015 16:33


Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
cron