vneta ritka

Forum o vseh majhnih stvareh v vsakdanjiku z dojenčkom, ki se nam mamam kakšen dan zdijo zelo velike. O uporabi in neuporabi plenic, o oblekicah, gibanju, hrani, kozmetiki, okolju, varstvu, spanju oziroma pomanjkanju le-tega, skrbi za zdravje dojenčka in mame... in vseh ostalih temah, ki jih prinašajo novi dnevi. Forum je namenjen izmenjevanju izkušenj med mamami.

Moderatorka: Lina Košir

vneta ritka

Napisal/-a oranža » 01.02.2015 21:33

Tisti ki ste imeli kdaj plenični izpuščaj , s čim ste mazali?

Jaz sm z bepantenam probala pa ognjičevo mastjo pa se mi zdi da je še bolj pikasta. Smo v porodnišnici dobili tudi sudo kremo in razne vzorčke mazil z cinkovim oksidom.
Prej sva jo skoz mazala z Weledino al pa z ničemer-samo previla . Welwdina je res zakon krema, ampak pomoje je samo za običajno nega ne za pl.izpuščaj?

S čim pa vi umivate dojenčke ? Midva našo kopava na ene 3 dni, pa samo z vodo, kdaj pa tud z ol. oljem. Sicer nama je patronažna rekla, da nej bi 1x na teden z milom, ampak ga ne uporabljava. Kaj pa umivanje s hrastovim lubjem?Ali pa kamilicami?
Do enga leta jo imam namen sam bolj z vodo, potem ko bo pa bolj prepotena bo pa verjetn treba kej?
Hvala za vaše izkušnje….
oranža
 

Re: vneta ritka

Napisal/-a Lina Košir » 05.02.2015 23:49

Plenični izpuščaj ali po domače vneta ritka je zelo pogost pojav pri dojenčkih (in tudi malčkih), manj pogost je pri tistih, ki plenic ne nosijo (redno) ali pa vsaj ne nosijo mokrih plenic dolgo. Tako da recept je preprost-čim več "zračenja" ritke:) Ker pa to ni vedno izvedljivo, je morda prvi ukrep lahko vsaj začasna uporaba druge znamke plenic, najraje kakšnih iz bolj naravnih materialov. Če uporabljamo pralne poskusimo odmetovalne in obratno. Velikokrat pomaga.
Na tem forumu se poskušamo izognit reklamiranju in izrecnem poimenovanju določenih znamk, če je le možno, zato ne bom pisala o točno določenih kremah. Gotovo pa so za dojenčke (in tudi za nas starše) najbolj priporočljive kreme, ki so izdelane iz naravnih sestavin in ki ne vsebujejo sestavin na osnovi nafte, sploh pa ne spornih dodatkov, o katerih najdete ogromno čtiva na spletu. Tudi cinkov oksid se po nekaterih raziskavah ni izkazal za najbolj primernega, vendar ga še vedno uporablja tudi kar nekaj proizvajalcev ekološke kozmetike, prav tako nanjga prisegajo mnogi starši.
Na embalaži kremic poiščite certifikate, ki zagotavljajo primernost, vsaj eno takšno vrsto kreme imajo že skoraj v vsaki lekarni in bolje založeni trgovini. Pri rdeči ritki se po moji izkušnjah res zelo dobro obnese kokosovo olje, sveda takšno prave kvalitete. Lahko z dodatkom kakšnih eteričnih olj (npr. čajevca) ali pa brez. Morda lahko poskusite tudi s pudrom, spet takšnim iz naravnih sestavin?
Kopel iz hrastovega lubja prav tako lahko pomaga, tudi kamilice, ognjič(kopel ali olje).
Umivanje brez mila večini dojenčkov popolnoma zadostuje, je pa to čisto osebna izbira, nekateri se pač bolje počutijo, če uporabijo še milo. Na tržišču je veliko mil in šamponov, ki imajo ekološki certifikat, vendar tudi s takimi ni dobro pretiravati.
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 13.01.2015 16:33


Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
cron